Új jelszó kérése
Kategóriák
Kategóriák
Támogatott közhasznú alapítványok, egyesületek
Vásárlóink véleménye
Hírlevél
Fizetési megoldás
Tanúsítvány
SSL Certificate
Látogató számláló
0
0
1
9
5
6
7
Házhozszállítás

Naptár
2018. November
H
K
Sze
Cs
P
Szo
V
 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
 

A számtalan módon felhasználható tönkölybúza

A számtalan módon felhasználható tönkölybúza

Bár a legtöbben csak kenyérféleként ismerik a tönkölybúza felhasználásával készült finomságokat, ettől függetlenül számtalan étel készülhet el általa. Egy magyaros recept segítségével, illetve egy saját élmény elmesélésével szeretnénk megmutatni, hogy mennyi lehetőség is rejlik a tönkölybúza csodás szemeiben.

Nem is olyan nagyon régen volt szerencsém első alkalommal megkóstolni egy tál tönkölybúza pörköltet és el kell mondjam, hogy kifejezetten finomnak találtam. Bár én csak nagyon ritkán készítek hús nélküli ételeket, mindenképpen szeretném megosztani Önökkel az egyik kedvencemet, illetve annak elkészítési módját.

Ahogy a neve is mutatja, és számomra meglepő módon az íze is egy igazi magyaros pörkölt hangulatát idézi ez az étel, melynek alapanyagai a következők:

 -25 dkg előfőzött tönkölybúza (ez helyettesíti a húst)
 - egy evőkanál olívaolaj (lehet bármilyen egyéb zsiradék is)
 - 1 fej vöröshagyma (a nagyobb fajtából)
 - 2 gerezd fokhagyma (nálam ez is a nagyobb fajtából, vagy kettő helyett három)
 - 1 db. paradicsom (ebből elég a közepes, de az sem baj, ha nagyobb)
 - 1 db. paprika (tv paprika, de én gyakran fél édes és egy fél hegyes erős paprikát használok)
 - 1 tk. só
 - 1 csipet borsikafű
 - 1 tk. fűszerpaprika (lehetőleg igazi, hazai, gyönyörű vörös)

Az elkészítés menete:

 Előmelegítjük a zsiradékot, jelen esetben az olíva olajat, majd az apróra vágott vöröshagymát üvegesre pirítjuk (sokan vizet adnak hozzá, amitől gyorsabban megfő, de én nem javaslom, mert a főtt és a pirított hagymának egészen más íze van!) Mikor már kezd üvegesedni a hagyma, hozzáadjuk az apróra vágott, vagy szétnyomott fokhagymát és így pirítjuk készre a hagymát.
 A paradicsomot és a paprikát megmossuk, felkockázzuk (a paprikát előtte kicsumázzuk) és a pirított hagymához adjuk. Sózzuk, fűszerezzük, majd fedő alatt alacsony hőfokon szépen pörköltalappá főzzük. Amikor a paradicsom szépen szétfőtt és a paprika is megpuhult, hozzáadjuk az előre megfőzött tönkölybúzát és egy kis vízzel felöntve, körülbelül harminc percig főzzük. Ez alatt a tönkölybúza felszívja a pörkölt egy részét és átveszi annak zamatát.
 
 Ugye milyen egyszerű a tönkölybúza pörkölt elkészítése? És még én, a megrögzött húsevő is nagyon szeretem! 

Webáruház készítés