Új jelszó kérése
Kategóriák
Kategóriák
Támogatott közhasznú alapítványok, egyesületek
Vásárlóink véleménye
Hírlevél
Fizetési megoldás
Tanúsítvány
SSL Certificate
Látogató számláló
0
0
1
9
5
6
7
Házhozszállítás

Naptár
2018. November
H
K
Sze
Cs
P
Szo
V
 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
 

Biokultura 2000/5

Forrás: Biokultúra 2000.aug.13 

A tönkölybúza (T. aestivum L. em. Thell. ssp. spelta [L.] Thell.) hazánkban nem ismeretlen, azonban az elmúlt 70-80 év túlzott mennyiségi elvárásai miatt fajtái kiszorultak a köztermesztésből, csak génbanki mintaként maradtak fenn. Jelenleg az érdeklődés újra növekszik, ennek oka, hogy az extenzív viszonyokhoz jól alkalmazkodik, az ökológiai gazdálkodás feltételei között jól termeszthető, ugyanakkor minőségi paraméterei megfelelnek a korszerű táplálkozás igényeinek. A génbanki anyagokból szelekcióval elkülönített törzsekből 1995-ben került bejelentésre az ÖKO-10®, 1998-ban a fajta állami elismerést kapott.

Jellemzése: megfelelő tőállomány és talajtípus esetén robusztus megjelenésű, későn érő, szeptember végétől vetendő búza, magas fehérje- és sikértartalommal, kedvező aminosav összetétellel. Az UPOV-DUS-metodika szerint növekedési típusa átmeneti, nagyon késői kalászolású, termőhelytől függően 120-170 cm-es növénymagasságú. A kalász színe éréskor sárga-sárgásbarna, a kalász a csúcsán rövid szálkázottsággal rendelkezik.

A fajta átlagos hántolatlan ezerszemtömege 77,2 g, hektolitertömege 36,8 kg. A hántolt szem évjárattól függő ezerszemtömege 35,5-48,4 g, hektolitertömege 76-79 kg. A vetendő ha-kénti szemtömeg 100-160 kg az ezerszemtömegtől függően. A hántolatlan szemtermés a talajtípustól függően 2,5-7,0 t/ha között változik. A hántolási veszteség 30% körüli.

Nagyon jól bokrosodik, gyökérzete sűrű. Tápanyagfelvevő és ellenálló képessége jó, kiváló télállóságú. Jól beállott növényállomány esetén jó gyomelnyomó képességgel rendelkezik.

Magas nitrogénellátottság esetén megdőlhet, lisztharmattal szemben fokozottan, a szár- és levélrozsdával szemben mérsékelten érzékeny.

A tönköly és a közönséges búza termeszthetősége, termesztéstechnológiája sok vonatkozásban hasonló. Az ország egész területén – jelentős terméskülönbségekkel ugyan – de sikerrel termeszthető. 2-4 t/ha-os – hántolatlan szemtermést lehet vele elérni olyan helyeken is, ahol a közönséges búza már nem is terem meg (erősen savanyú talajok, termőszik). Futóhomokra és belvizes területre azonban nem javasolt.

Az ÖKO-10® tönkölyfajta igénytelensége azonban nem jelenti azt, hogy mindennemű tápanyag-visszapótlás nélkül  magas termésszint és jó beltartalmi tulajdonságok érhetők el, ahhoz e fajtának is jó kultúrállapotú talajra és megfelelő agrotechnikára van szüksége.

Az olyan vetésváltási rendszerben, ahol nem kalászos előzi meg, szükségtelen a vetőanyag csávázása. Monokultúrában nem termeszthető, biogazdaságok vezérnövényének tökéletesen alkalmas növény.

Élettani hatásait tekintve egyedülálló, javítja a vérkeringést, az anyagcsere-folyamatokat. Rendszeres fogyasztása mellett a test szövetei rugalmasabbá válnak, az öregedés folyamata lelassul. A gyerekek fizikai fejlődésének elsőrendű segítője. Általános tapasztalat, hogy rossz étvágyú gyerekek is sokat esznek belőle, már az első találkozásra is. Szükség esetén pár hónapos csecsemőknek is adható az anyatej mellett, mert a fejlődéshez szükséges összes építőanyag megtalálható benne.

Sportolóknak fogyókúrázóknak, depressziósoknak egyaránt ajánlott. Minimális energiát von el az emésztésre, gyorsan elmúlik az éhségérzet, a megszokott salakteher nem jelentkezik.

A tönkölybúza fogyasztható nyersen, főve, egészben, vagy daraként, durvára, vagy finomra őrölve, süthetünk belőle kenyeret, süteményt, tortát stb., kedvező hatásait minden formában megőrzi. Magas fehérjetartalmát kivonva (~20%), húspótló ételek rendkívül finom alapja.

Dr. Kalmár Gergely – Dr. Kajdi Ferenc
(Biokultúra 2000/5)

Webáruház készítés