Új jelszó kérése
Kategóriák
Kategóriák
Érdekességek tönkölyről

Dr. Kalmár Mendel Gergely munkássága (1.rész)

Dr. Kalmár Mendel Gergely Szegeden munkálkodó kutató és növény genetikus, aki nemesítette a tönkölybúzát és közel harminc év alatt hatalmas sikereket ért el saját kutatási területén. Az ő neve alatt kapható IZIKUM tönkölybúza ásványi anyag tartalma 15-20-szorosa, illetve vitamintartalma még magasabb, 20-25-szöröse a normál búzához képest. Valljuk be, ez azért nem semmi…

Dr. Kalmár Mendel Gergely munkássága (2.rész)

Dr. Kalmár Mendel Gergely hihetetlen nagy eredményeket ért el az utóbbi harminc év kutatásai során és egész életét annak szentelte, hogy egy olyan értékes növényt nemesítsen ki, melyet az emberiség javára lehet fordítani és az egészség megőrzésében nagy szerepet játszhat.

A számtalan módon felhasználható tönkölybúza

Bár a legtöbben csak kenyérféleként ismerik a tönkölybúza felhasználásával készült finomságokat, ettől függetlenül számtalan étel készülhet el általa. Egy magyaros recept segítségével, illetve egy saját élmény elmesélésével szeretnénk megmutatni, hogy mennyi lehetőség is rejlik a tönkölybúza csodás szemeiben.

Egy kis laposkenyér történelem

A laposkenyeret Közép-Svédország területén már Kr.u. 500-ban is készítettek. Ezek a kenyérkék, tulajdonképpen kerek ostyák voltak, melyeknek közepén lyukat hagytak, hogy rudakra felfűzve tárolhassák a tető alatt. A hagyományos laposkenyeret körülbelül 500 éve találták fel

Vásárlóink véleménye
Hírlevél
Fizetési megoldás
Tanúsítvány
SSL Certificate
Látogató számláló
0
0
1
0
5
8
4
Házhozszállítás

Naptár
2018. Május
H
K
Sze
Cs
P
Szo
V
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
 
 

Egy kis laposkenyér történelem

Egy kis laposkenyér történelem


 A laposkenyeret Közép-Svédország területén már Kr.u. 500-ban is készítettek. Ezek a kenyérkék, tulajdonképpen kerek ostyák voltak, melyeknek közepén lyukat hagytak, hogy rudakra felfűzve tárolhassák a tető alatt. A hagyományos laposkenyeret körülbelül 500 éve találták fel. A finneknél és svédeknél, attól függetlenül, hogy tönkölybúzából vagy más gabonaféléből készül, a mai napig nagy hagyománya van a laposkenyér fogyasztásnak, és szinte minden háztartás ismeri az 1800-as évek óta.


 A hagyományok szerint laposkenyeret csak kétszer sütöttek egy évben, egyszer a betakarítás után és egyszer tavasszal, amikor a befagyott folyók olvadásnak indultak.


 A hagyományos Nyugat-finnországi változat egy lapos vekni, lyukkal a közepén, melynek köszönhetően a plafon közelében, hosszú rudakon tárolják.


 Svédország első ipari szintű laposkenyér készítő péksége, az AU Bergmans Enka, 1850-ben kezdte meg a gyártást, Stokholmban. A négyszögletes Knäckebrot először Németországban készült 1927-ben, és azóta is töretlen sikernek örvend.
 
A hagyományos recept szerint a laposkenyér teljes kiőrlésű rozslisztből készül, víz és só hozzáadásával. Mára viszont rengeteg recept szerint, különböző gabonák, mint például a tönkölybúza, lisztek és fűszerek hozzáadásával készülhetnek ilyen ropogtatnivalók. Rétegezett, valamint különféle módon ízesített változatok is megtalálhatóak a boltok polcain. 

Webáruház készítés