Új jelszó kérése
Kategóriák
Kategóriák
Támogatott közhasznú alapítványok, egyesületek
Vásárlóink véleménye
Hírlevél
Fizetési megoldás
Tanúsítvány
SSL Certificate
Látogató számláló
0
0
1
9
5
7
2
Házhozszállítás

Naptár
2018. November
H
K
Sze
Cs
P
Szo
V
 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
 

Egy kis laposkenyér történelem

Egy kis laposkenyér történelem


 A laposkenyeret Közép-Svédország területén már Kr.u. 500-ban is készítettek. Ezek a kenyérkék, tulajdonképpen kerek ostyák voltak, melyeknek közepén lyukat hagytak, hogy rudakra felfűzve tárolhassák a tető alatt. A hagyományos laposkenyeret körülbelül 500 éve találták fel. A finneknél és svédeknél, attól függetlenül, hogy tönkölybúzából vagy más gabonaféléből készül, a mai napig nagy hagyománya van a laposkenyér fogyasztásnak, és szinte minden háztartás ismeri az 1800-as évek óta.


 A hagyományok szerint laposkenyeret csak kétszer sütöttek egy évben, egyszer a betakarítás után és egyszer tavasszal, amikor a befagyott folyók olvadásnak indultak.


 A hagyományos Nyugat-finnországi változat egy lapos vekni, lyukkal a közepén, melynek köszönhetően a plafon közelében, hosszú rudakon tárolják.


 Svédország első ipari szintű laposkenyér készítő péksége, az AU Bergmans Enka, 1850-ben kezdte meg a gyártást, Stokholmban. A négyszögletes Knäckebrot először Németországban készült 1927-ben, és azóta is töretlen sikernek örvend.
 
A hagyományos recept szerint a laposkenyér teljes kiőrlésű rozslisztből készül, víz és só hozzáadásával. Mára viszont rengeteg recept szerint, különböző gabonák, mint például a tönkölybúza, lisztek és fűszerek hozzáadásával készülhetnek ilyen ropogtatnivalók. Rétegezett, valamint különféle módon ízesített változatok is megtalálhatóak a boltok polcain. 

Webáruház készítés