Új jelszó kérése
Kategóriák
Kategóriák
Támogatott közhasznú alapítványok, egyesületek
Vásárlóink véleménye
Hírlevél
Fizetési megoldás
Tanúsítvány
SSL Certificate
Látogató számláló
0
0
1
7
9
9
8
Házhozszállítás

Naptár
2018. Október
H
K
Sze
Cs
P
Szo
V
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
 
 
 

Lapkenyerek tudástára I.

A lapkenyerek tudástára (I. rész)

 Egy kis bevezetés

 A legelső kenyértípus a történelemben a lapkenyér volt és ez mind máig fent is maradt. Bár a püspök és kovászos kenyereknek megvan a saját előnyük, egyikük sem rendelkezhet azzal, amivel a lapkenyér, mégpedig, hogy ez az „eredeti kenyér”.


  Ami még ma sem teljesen tiszta a lapkenyerek történetét illetően, hogy először a leveles, vagy a sima tésztájú változat jelent e meg. Bár ez igazából nem is nagyon számít –mind a kettőnek megvan a saját, finom kis története –de semmit sem ér, hogy a két különböző típus létezik. Tehát, ha valamelyik éppen tartalmazhat is élesztőt, akkor valójában mi az, ami meghatározza, hogy lapkenyérről beszélünk -e? Naomi Duguidra hivatkozva, aki a Flatbreads and Flavors szerzője, ez nem más, mint a szerkezete.


 A legpontosabb definíciónak titka a lapkenyér meghatározására talán a sütésében rejlik, nem is annyira az összetételében. Réges-régen, jóval a sütők megjelenése előtt - vagy igazából bármilyen sütő vagy főző berendezések előtt – a nomád törzsek számára nagyon nagy jelentőséggel bírt az olyan ételek ismerete, melyeket gyorsan, akár utazás közben is elkészíthettek. Az, hogy kivárják a veknik sütéséhez szükséges állandó és egyenletes hőmérsékletet, kivitelezhetetlen volt. Hogy ehelyett milyen megoldást találtak? Forró köveket használtak, így a lapkenyerek sütése több kultúrában is kialakult szerte a világon, mivel ez a természetes környezetükben fellelhető eszközökön alapult.

Webáruház készítés