Új jelszó kérése
Kategóriák
Kategóriák
Érdekességek tönkölyről

Dr. Kalmár Mendel Gergely munkássága (1.rész)

Dr. Kalmár Mendel Gergely Szegeden munkálkodó kutató és növény genetikus, aki nemesítette a tönkölybúzát és közel harminc év alatt hatalmas sikereket ért el saját kutatási területén. Az ő neve alatt kapható IZIKUM tönkölybúza ásványi anyag tartalma 15-20-szorosa, illetve vitamintartalma még magasabb, 20-25-szöröse a normál búzához képest. Valljuk be, ez azért nem semmi…

Dr. Kalmár Mendel Gergely munkássága (2.rész)

Dr. Kalmár Mendel Gergely hihetetlen nagy eredményeket ért el az utóbbi harminc év kutatásai során és egész életét annak szentelte, hogy egy olyan értékes növényt nemesítsen ki, melyet az emberiség javára lehet fordítani és az egészség megőrzésében nagy szerepet játszhat.

A számtalan módon felhasználható tönkölybúza

Bár a legtöbben csak kenyérféleként ismerik a tönkölybúza felhasználásával készült finomságokat, ettől függetlenül számtalan étel készülhet el általa. Egy magyaros recept segítségével, illetve egy saját élmény elmesélésével szeretnénk megmutatni, hogy mennyi lehetőség is rejlik a tönkölybúza csodás szemeiben.

Egy kis laposkenyér történelem

A laposkenyeret Közép-Svédország területén már Kr.u. 500-ban is készítettek. Ezek a kenyérkék, tulajdonképpen kerek ostyák voltak, melyeknek közepén lyukat hagytak, hogy rudakra felfűzve tárolhassák a tető alatt. A hagyományos laposkenyeret körülbelül 500 éve találták fel

Vásárlóink véleménye
Hírlevél
Fizetési megoldás
Tanúsítvány
SSL Certificate
Látogató számláló
0
0
1
0
5
8
4
Házhozszállítás

Naptár
2018. Május
H
K
Sze
Cs
P
Szo
V
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
 
 

Receptek

Dr. Kalmár Tönköly kenyere

A kenyeret süthetjük bármilyen dr.Kalmár tönkölylisztből! 

Kovászolás

Méretes dagasztótálban 0,6-0,7 liter langyos vízhez 1 teáskanálnyi Kvasac instant vagy 2 dkg friss élesztőt keverünk, melyhez fokozatosan fakanállal hozzákeverünk 0,5 kg Dr. Kalmár Mendel lisztet. Letakarjuk és lehetőleg egy éjszakán át 18 °C-20 °C hőmérsékleten tartjuk, érleljük, miközben az megkel és visszaesik, levet ereszt.

 

Dagasztás

A kovászt kb. 0,5 kg napmeleg Dr. Kalmár Mendel liszttel és 2-4 dkg natúr sóval megdagasztjuk (3-5 perc), ha nehezen simul akkor a dagasztás végén diónyi olajjal vagy zsiradékkal alakítjuk. Cipó alakot formázunk, tetejét liszttel finoman megszórjuk. 25-35 percig kelni hagyjuk, ebből egy maréknyit kivehet a következő dagasztáshoz a kovászmagnak.

 

Formázás

A megkelt tésztát átgyúrjuk, 3-4 darabra osztjuk és cipó vagy vekni formát készítünk belőle. Zsiradékkal megkent és liszttel kiszórt sütőlapra vagy formára helyezzük. 5-10 percig pihentetjük, míg elkezd kelni.

 

Sütés

A kenyértésztákat az előmelegített kb. 240 °C-os sütőbe tesszük. 10 perc múlva a hőmérsékletet 180 °C-ra visszavesszük. A sütési idő kb. 0,5 kg-os formáknál 20-25 perc. Nagyságtól függően változik a sütési idő. Ízlés szerint a már kivett kenyereket vízzel le lehet kenni melegen, kihűlésig vászon terítővel betakargatjuk.

 

Dr. Kalmár Mendel Gergely

 

 

Webáruház készítés